Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου από τις 20:55 έως τις 21:00, δεκάδες χιλιάδες φώτα έσβησαν σε όλη την Ευρώπη. Ο Πύργος του Άιφελ, το Κολοσσαίο, το Δημαρχείο των Βρυξελλών και άλλα σημαντικά κτίρια σε όλη την Ευρώπη βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Η συμβολική αυτή κίνηση έγινε για να στρέψει την προσοχή όλων μας στη Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), που γινόταν εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι.
Η IPCC ιδρύθηκε το 1988 και είναι υπό την προστασία του OHE. Σκοπός της είναι να αξιολογήσει τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη Σύνοδο αυτή πήραν μέρος 500 επιστήμονες από 130 χώρες. Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα τέσσερις εκθέσεις. Η τελευταία στις 2/02/2007 είναι και η πιο απαισιόδοξη.
Κύρια αιτία των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι ο άνθρωπος.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κυβερνήσεις των χωρών ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμφωνηθεί από 141 χώρες, που υπέγραψαν μια συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος το 1997 στην πόλη Κιότο της Ιαπωνίας. Δέκα χρόνια μετά, η πρόοδος είναι μικρή. Η Ρωσία υπέγραψε μόλις πριν δύο χρόνια, όμως η Αμερική, υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρύπανσης, η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία αρνούνται να υπογράψουν.
Κι όμως ακόμα υπάρχουν λύσεις και χρόνος για να σωθεί ο πλανήτης μας. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό όμως;
- Όχι στα προϊόντα με υπερβολική συσκευασία, άρα 10% λιγότερα σκουπίδια
- Οι ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται να μην είναι αναμμένες
- Λιγότερη οδήγηση για τους ενήλικες, λιγότερο καυσαέριο
- Μείωση της χρήσης των κλιματιστικών, λιγότερο φρέον στην ατμόσφαιρα.
- Αντικατάσταση μιας κοινής λάμπας με μια αντίστοιχη χαμηλής κατανάλωσης
- Υπεράσπιση και διάσωση των δασών. Κάθε δέντρο είναι πολύτιμο!
ΑΡΑ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ !!!
Ελένη Κυριακού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου